Terminologi P

Pangai’noon – Pangainoon. Kampsystem med kinesiske røtter, og forløperen til uechi’ryu som frem 1949 kalte sitt kampsystem for pangai’noon’karate’jitsu. Systemet er kreditert til en kineser som blir omtalt som Shushiwa, og består av en blanding av harde og myke kampteknikker.

Trolig er systemet basert på forskjellige kinesiske kampmetoder, inkludert tiger, trane, og dragestil som fortsatt er synlige i dagens uechi’ryu.

Om det fantes utøvere av kinesisk kampsystemer som omtalte stilen sin som pangainoon er usikkert. Mest trolig stammer navnet fra en beskrivelse av systemets myke og harde teknikker og ikke selve systemet, men dets lære.

Kanbun Uechi er ansvarlig for å ta læren om pangainoon med til Okinawa, hvor det senere ble utviklet av hans sønn Kanei Uechi til å bli det moderne uechi’ryu systemet.

Pangai’noon’karate’jitsu – Pangainoon karate jutsu. Tidligere navn på uechi’ryu før byttet i 1949.

Pradal Serey – Pradal Serey, kambodsjansk boksing. Nasjonalsporten i Kambodsja, utviklet av det eldre kampsystemet bokator. Systemet har nære likheter med de andre formene for østasiatisk boksing og tillater bruk av hendene, føttene, albuene, og knærne som slagvåpen.

I motsetning til de andre boksesystemene har kun khmer tyngre bruk av albuen som det foretrukne våpenet, i tillegg til at systemet bruker klinsjing til å trette motstanderen.

Sporten er også kjent som kun khmer, og en passende direkte oversettelse for uttrykket er fri kamp.

Professional Karate Association – Professional Karate Association. Tidlig forbund som arrangerte fullkontaktskamper i karate.

Forbundet var en forløper til utviklingen av kickboksing i U.S.A. Bill Wallace og Joe Lewis er noen av de mer kjente utøverne som konkurrerte under PKA på 1970 tallet.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar