Terminologi C

Cibana Chosin – Chibana Chosin. Okinawisk karatemester, født ved Shuri by i 1885. Han begynte å trene kampkunst under Yasutsune Itosu som femtenåring etter å ha forlatt skolen. Chosin Chibana trente hos sin første mester i femten år, frem til Yasutsune Itosu sin død i 1915.

Fem år senere begynte Chosin Chibana å undervise på egenhånd for første gang, og åpnet en dojo i nærheten av Shuri by. Det gikk ettersigende ikke lang tid før det gikk lovord om Chibanas dyktighet, og han åpnet sin andre dojo i nærheten av Naha by innen kort tid. Han åpnet ytterligere dojoer i kjølvannet av dette.

I 1933 valgte han å gi den stilen han underviste i navnet shorin’ryu, og han ble med dette den første karatemesteren til å gjøre det. I ettertid har det blitt vanlig å omtale den delen av shorin’ryu som sporer sine røtter tilbake til Chosin Chibana som kobayashi’shorin’ryu, selv om dette aldri var intensjonen til grunnleggeren.

Chosin Chibana var en av de grunnleggende medlemmene av Okinawa karate’do’renmei i 1956,og han ble valgt til organisasjonenes første president. Året etter ble Chosin Chibana anerkjent som hanshi av dai’nippon’butoku’kai. I tillegg ble han også tildelt ærestittelen som medlem av den fjerde orden av helligdommer av den japanske keiser. Dette er en nasjonal orden kjent som zui’ho’sho, som tildeles sivile og militære, hovedsaklig på grunn av lang og tro tjeneste eller gode meritter innen sitt felt.

Chosin Chibana ble 83 år gammel og gikk vekk av kreft i 1969.

Viktige karateutøvere som har studert under Chosin Chibana inkluderer Chozo Nakama, Katsuya Miyshira, Kensei Kinjo, Yucho Ku Higa, Sannosuke Ueshima, og Shugoro Nakazato.

Chojun Miyagi – Chojun Miyagi. Legendarisk kampkunstutøver i fra Okinawa, best kjent som grunnleggeren av goju’ryu systemet. Født i 1888 ved Naha by.

Begynte å studere kampkunst som elleveåring under Ryuko Aragaki før han ble henvist til Kanryo Higaonna som fjortenåring. Chojun Miyagi studerte under Kanryo Higaonna de neste fjorten årene frem til læremesterens død i 1915. Senere samme år reiste Chojun Miyagi til Fuzhou i Kina, trolig for blant annet å studere kinesisk kampkunst.

Når Chojun Miyagi returnerte til Okinawa begynte han å undervise i kampkunst. Han arbeidet også med å knytte til seg kontakter med kampkunstbakgrunn i fra Kina som var bosatt på Okinawa. Blant annet ble Chojun Miyagi venner med Wu Xianshui og Tang Daiji. To innflyttere som henholdsvis sysselsatte seg som teforhandler og håndverker, men som var kjent for å ha tatt til seg kampkunststudenter. For Chojun Miyagi viste vennskapet seg å være en hjelpende hand, da det er gjennom Wu Xianshui han ble introdusert til en mester av luohan quan som han studerte under neste gang han besøkte Fuzhou i Kina.

I 1921 da den japanske kronprinsen på sin reise til Europa besøkte Okinawa, ble det avholdt en karate oppvisning for hans ære på slottet ved Shuri by. Oppvisningen ble organisert av Gichin Funakoshi, og Chojun Miyagi deltok ved å vise frem karate representativ for Naha distriktet på Okinawa.

I 1926 var Chojun Miyagi med på å grunnlegge Okinawa karate’kenkyu’kai, som oversatt best kan forstås som Okinawas karate studieklubb, sammen med Chomo Hanashiro, Choyu Motobu og Kenwa Mabuni.

Chojun Miyagi besøkte året etter Jigoro Kano, grunnleggeren av judo, og demonstrerte for han forskjellige kast, hold, og kvelningsteknikker. Dette førte til at Jigoro Kano introduserte Chojun Miyagi og Kenwa Mabuni ovenfor kampkunstutøvere på fastlandet i Japan, og sammen med sin student Jinan Shinzato reiste Chojun Miyagi rundt og holdt demonstrasjoner i Japan.

I 1933 registrerte Chojun Miyagi sin kampkunst som goju’ryu ved dai’nippon’butoku’kai, og det var første gang navnet ble offentlig benyttet.

Chojun Miyagi fikk det påfølgende året en utmerkelse av dai’nippon’butoku’kai for sin innsats for kampkunsten, samtidig som han ble valgt som rådets representant for Okinawa. Det samme året reiste Chojun Miyagi etter invitasjon til Hawaii og holdt demonstasjoner der. Karaten som han introduserte ble referert til kempo karate lokalt.

Tilbake på Okinawa i 1936 deltok Chojun Miyagi i ett møte mellom de ledende kampkunstutøverne, satt i stand for å diskutere endringen av skrivemåten av karate i fra å bety kina hand til tom hand. Selv om noen av de tilstedeværende på møtet ettersigende viste motvilje mot skifte i skrivemåten, ble den akseptert som den nye benevnelsen på karate.

I årene som fulgte arbeidet Chojun Miyagi med å systematisere sitt system og han skapte blant annet kataene gekisai’dai’ichi og gekisai’dai’ni. I tillegg er han kreditert med å ha skapt tensho kata, trolig basert på eldre kinesiske former.

Bemerkelsesverdige elever av Chojun Miyagi er Seko Higa, Seikichi Toguchi, Miyazato Eiichi, Meitoku Yagi, Tatsuo Shimabuku, og Jitsumi Gogen Yamaguchi. Imidlertid var det kun Meitoku Yagi som mottok menkyo’kaiden av Chojun Miyagi.

Chojun Miyagi døde av hjerteattakk i 1953. Han ble 65 år gammel.

Choki Motobu – Choki Motobu. Legendarisk karatemester fra Okinawa, som var en pådriver for å spre karate på fastlandet i Japan. Født i nærheten av Shuri by rundt 1870, som den siste i en søskenflokk på tre i en familie nært beslektet til kongehuset i Okinawa, da faren til Choki Motobu var sønnen av en prins.

Han vokset opp til å bli sterk og fleksibel i ungdommen, og når han ikke fikk delta i undervisningen av familiens kampsystemer var han ettersigende sett ute og trente på egen hånd. På grunn av hans gode smidighet fikk han tilnavnet apekatten Motobu, eller på okinawisk Motobu’no’saru.

Ofte har Choki Motobu blitt ansett som en gatekjemper uten formell trening, beryktet for å ha testet sine teknikker i utelivsdistriktene på Okinawa. Dette tiltross så har han på ett heller annet tidspunkt studert under Anko Itosu, Sokon Matsumura, Kosaku Matsumora, Sakuma Usumei, og Tokumine Shitsunen. Trolig var en av grunnene til at han fikk studere under disse mestrene det at han var av kongelig slekt og vanskelig å avvise grunnet sin status.

En av mytene som knytter seg til Choki Motobu er at han ettersigende bare kunne Naihanchi kata, og baserte hele sin undervisning på denne. Det er imidlertid trolig at han trente denne og mange flere kataer, om man tar i betraktning antall mestere han studerte under og de kataer de alminnelig underviste i. Trolig stammer denne myten i fra Motobu sitt varme forhold til Naihanchi som kilde til undervisning, som blant annet kan sees i hans litterære verk.

En av de viktigste hendelsene i Choki Motobu sitt liv skjedde etter at han forlot Okinawa til fordel for Osaka. I byen på den tiden ble det arrangert såkalte boksing versus judo kamper, ofte med utenlandske boksere som opplevde stor popularitet. Choki Motobu valgte ettersigende å delta for en ikke fastslått grunn, men mest sannsynligvis på grunn av en pengepremie.

Han ble valgt til å kjempe mot det som er beskrevet som en langt større og kraftigere russer. Kampen varte i ett par runder, men ble brått avsluttet da Choki Motobu lukket avstanden til motstanderen og slo han ut med ett slag til hodet.

Ett av datidens magasiner, brakte nyheten om Choki Motobu sin overraskende seier, men gjorde en feil da historien ble trykket, for i illusjonen som fulgte teksten var Choki Motobu blitt byttet ut med en tegning av Gichin Funakoshi. Dette gjorde det allerede kjølige forholdet mellom de to mestrene ennå kaldere, som ofte befant seg på hver sin ytterkant i sin forståelse om hvordan karate burde undervises og praktiseres.

Imidlertid på grunn av boksekampen opplevde Choki Motobu og karatens hans fremgang, og han fikk bygget seg en dojo, hvor han underviste frem til starten på den andre verdenskrig. Spesielt for Motobu var hans åpenbare språkproblemer da han ettersigende hverken kunne heller ville kommunisere på japansk, og mesteparten av hans undervisning foregikk ved hjelp av tolker. Det er blitt hevdet at han var ordblind, men trolig er dette lite sannsynlig da hans etterlatte notater er ført med en skriftlærd hand. Andre kilder har hevdet at Choki Motobu motvilje mot det japanske språket var grunnet i at de japanske myndighetene fjernet kongehuset på Okinawa som han selv var en arving til, og han av den grunn bar en stor forakt mot mye som var japansk.

Choki Motobu flyttet hjem igjen til Okinawa etter utbruddet av andre verdenskrig, og døde tre år senere i 1944.

Mange kjente kampkunst utøver har på ett eller annet tidspunkt studert hos Choki Motobu og de mest kjente inkluderer Tatsuo Yamada, Sannosuke Ueshima, Yasuhiro Konishi, Hironori Ohtsuka, Tatsuo Shimabuku, Shoshin Nagamine, Katsuya Miyahira og hans sønn Chosei Motobu.

Chon’mage – Toppknute. Tradisjonell japansk hårfrisyre for menn som stammer i fra edo perioden, og forbindes oftest med samuraiene.

Frisyren kjennetegnes ved at skalpen er barbert og resten av håret er gredd i en hestehale som brettes tilbake over til å forme den karakteristiske toppknuten.

I utgangspunktet ble frisyren benyttet som en måte å sørge for ett godt feste til hjelmen i samuraienes rustning, men ble etter hvert ett symbol på status og makt.

Chosin Chibana – Chosin Chibana. Okinawisk karatemester, født ved Shuri by i 1885. Han begynte å trene kampkunst under Yasutsune Itosu som femtenåring etter å ha forlatt skolen. Chosin Chibana trente hos sin første mester i femten år, frem til Yasutsune Itosu sin død i 1915.

Fem år senere begynte Chosin Chibana å undervise på egenhånd for første gang, og åpnet en dojo i nærheten av Shuri by. Det gikk ettersigende ikke lang tid før det gikk lovord om Chibanas dyktighet, og han åpnet sin andre dojo i nærheten av Naha by innen kort tid. Han åpnet ytterligere dojoer i kjølvannet av dette.

I 1933 valgte han å gi den stilen han underviste i navnet shorin’ryu, og han ble med dette den første karatemesteren til å gjøre det. I ettertid har det blitt vanlig å omtale den delen av shorin’ryu som sporer sine røtter tilbake til Chosin Chibana som kobayashi’shorin’ryu, selv om dette aldri var intensjonen til grunnleggeren.

Chosin Chibana var en av de grunnleggende medlemmene av Okinawa karate’do’renmei i 1956,og han ble valgt til organisasjonenes første president. Året etter ble Chosin Chibana anerkjent som hanshi av dai’nippon’butoku’kai. I tillegg ble han også tildelt ærestittelen som medlem av den fjerde orden av helligdommer av den japanske keiser. Dette er en nasjonal orden kjent som zuihosho, som tildeles sivile og militære, hovedsaklig på grunn av lang og tro tjeneste eller gode meritter innen sitt felt.

Chosin Chibana ble 83 år gammel og gikk vekk av kreft i 1969.

Viktige karateutøvere som har studert under Chosin Chibana inkluderer Chozo Nakama, Katsuya Miyshira, Kensei Kinjo, Yucho Ku Higa, Sannosuke Ueshima, og Shugoro Nakazato.

Chou Tsu Ho – Chou Tsu Ho. Kinesisk munk også kjent som Shushiwa. Er best kjent som kampkunstutøveren som er kreditert med å ha skapt det som blir omtalt som pangainoon systemet. Han lærte ettersigende forskjellige kampsystemer ved buddhistiske templer. Det er trolig kombinasjon av disse systemene som har gitt opphav til den kampkunst han lærte fra seg, som senere ble døpt pangainoon, som best kan oversette til å forstås som halv myk og halv hard.

Chou Tsu Ho skal ha levd mellom 1874 og 1926, og døde av en alvorlig sykdom som femtitoåring.

Confucius – Konfutse. Kinesisk lærer og filosof, som gjennom sitt arbeid i stor grad påvirket øst asiatisk levemåte og tankesett. Hans filosofi tok utgangspunkt i personlig moral og det moralske ansvar regjeringer har i samfunnet. I tillegg var viktige punkter i hans læresettinger rettferdighet, oppriktighet, og korrekt oppførsel i sosiale relasjoner.

Konfutse sine verdier vokste frem som en av de dominerende filosofene under Han dynastiet, og senere har det vokst frem en egen filosofisk retning basert på hans lære.

Han ble født i år 551 før allmenn tid og døde i år 479 for allmenn tid.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar