Norsk E

Edo perioden – Edo’jidai. Den delen av japansk historie som er markert ved Tokugawa klanens styre av Japan. Offisielt etablert i 1603.

Edo perioden ble avløst av Meiji perioden i 1868 med etableringen av ett imperialt styre. Perioden er også blitt kalt fødselen av det moderne Japan.

Den direkte grunnen for navnet på Edo perioden er at Tokugawa klanen la sitt hovedsete til byen Edo, dagens Tokyo.

Eiji Yoshikawa – Eiji Yoshikawa. Kjent japansk forfatter, som levde mellom 1892 og 1962. Han levde ett rikt og produktivt liv og oppnådde å bli tildelt en rekke priser for sitt arbeide.

I sammenheng med kampkunst er han best kjent for å ha forfattet historiske noveller om Miyamoto Musashi, den legendariske japanske samuraien.

I tillegg var han også en inspirator for Masutatsu Oyamas interesse i filosofi, og en av hans støttespillere da han valgte å trekke seg tilbake til fjellene for å trene i isolasjon.

Eksklusiv skole – Otome’ryu. Uttrykket kan leses billedlig til det som flyter, men forblir hjemme. Imidlertid henspiller uttrykket på forskjellige kampskoler i fra gammel tid, ko’ryu, som var ekslusive til ett samuraidistrikt.

Denne skolen var da i sin helhet sponset finansiellt mot å lære opp samuraiene i de nødvendige kampkunstene de trengte, og kunne ikke ta opp andre elever.

Blir også oversatt som lukket skole.

Energi – Ki. I det japanske språk finnes det over 11 000 kjente bruksområde for ordet, og det har ett ualminnelig bredt nedslagsfelt. Trolig er dette fordi ordet ofte referer til en indre energi som kan oppfattes som tilstedeværende i alt.

Med hensyn til asiatisk kampkunst refereres det ofte til ett kisenter i kroppen, og fysisk sammenfaller dette punktet med kroppens balansesenter uavhengig om man tror på en eksistens av ki heller ikke.

Den første nedskrevne benevnelsen av ki som ett konsept finnes i verkene av elevene til Konfutse.

Epoke – Jidai. Betegnelse brukt for å beskrive årstallsfestede perioder. Uttrykket vil også kunne oversettes til å bety era.

Era – Jidai. Betegnelse brukt for å beskrive årstallsfestede epoker. Uttrykket vil også kunne oversettes til å bety periode.

Ett slag sikker død, ordtak – Ichi’geki’hissatsu. Gammelt uttrykk i fra samuraitiden, hvor det var ett mål å avgjøre kampen mellom to parter så snart og kraftfullt som mulig.

I sammenheng med moderne kampkunst blir ofte uttrykket benyttet for å understreke at en må legge sin fulle vilje i alt for å lykkes, og utøve kraftfulle teknikker gjennom stadig forbedret teknikk.

Den gitte oversettelsen er den mest allmenn godtatte, men utrykket kan også forstås som første slag, sikker død.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar