Norsk D

Dag, i dag – Kyo. Uttrykk blant annet brukt for å beskrive dagen i dag.

Deguchi Nao – Deguchi Nao. Grunnleggeren av omoto’kyo religionen. Født i 1836 og bosatt i ett lite tettsted kalt Ayabe i Kyoto provinsen.

I følge omoto’kyo sin offisielle biografi var hun fra en fattig familie, og hun var hovedforsørger for sine barn og invalide mann. Hun la grunnlaget for omoto’kyo etter å ha skrevet ned ordene til en gud som hadde besatt henne på nyttår 1892, og religionen baserer seg mye på disse tekstene. Hun døde i 1918.

Morihei Ueshiba, grunnleggeren av aikido, traff Deguchi Nao i Ayabe på sin reise hjem til sitt fars dødsleie. Han stoppet der i tre ekstra dager, bare for senere å finne ut at han ble for lenge da hans far hadde gått bort i mellomtiden. Ueshiba tok farens dødsfall meget tungt og bestemte seg da for å selge sin arvede eiendom og studere under Deguchi og omoto’kyo bevegelsen. Det var i den kommende perioden Ueshiba hadde en rekke personlige spirituelle opplevelse, som kom til å få en sterk innflytelse på kampkunstens hans.

Dekorativ rull – Kake’jiku. Uttrykk brukt for å beskrive en kalligrafert rull eller kunstverk som regel forbundet med zen religion, som er funnet som ett oppheng i en alkove i japanske gjestestuer.

Ett annet navn bruk på kake’jiku er kake’mono.

Drakt, beskyttelse – Bogu. Utstyr benyttet i hovedsakelig med fektetrening i japanske kampsystemer. Har opprinnelse i edo perioden.

Dokkodo – Dokko’do. Kort verk av Miyamoto Musashi, best oversatt til å forstås som veien å følge alene. Teksten inneholder 19 eller 21 moralske instruksjoner avhengig av hvilken versjon av dokko’do man leser.

Verket ble ettersigende skrevet kort tid forut for Muashi sin død, og inneholder en meget asketisk holdning ovenfor livet.

Doraku Niten – Doraku Niten. Annet navn på Miyamoto Musashi. Japans mest kjente samurai gjennom tidene og forfatter av fem ringers boken som omhandler fektekunst og strategi.

Han er antatt født rundt 1584 og levde frem til 1645, og etter egen uttalelse vært i 60 dueller uten å ha tapt en eneste kamp.

I sin tidlige barndom er det antatt at han ble oppfostret av sin onkel som var prest, og at han fikk kunnskap om å lese og skrive derifra. Det er antatt at hans far har lært han familiens fektekunst og bruk av våpenet kalt jutte.

Det som er kjent av hans liv er i beste fall en sammenblanding av fakta og fiksjon, mye på grunn av Eiji Yoshikawas historiske noveller om samuraiens liv.

Imidlertid er det ansett at han var med i sin første duell som trettenåring. Andre dueller som er sett på som autentiske er hans duell mot Yoshioka sverdskolens overhoder, hvor han beseiret 3 av familiens ledere suksessivt i like mange kamper og etterlot Yoshioka klanen ødelagt. Ettersigende gav klanen opp fektekunsten 10 år etter serien med dueller mot Miyamoto Musahi, og slo seg opp på tekstilhandel.

En annen duell som er ansett til å ha funnet sted er hans kamp mot den legendariske samuraien Sasaki Kojiro. Etterpå begynte han å reise rundt til rundt år 1640 hvor han aksepterte en stilling hos Hosokawa klanen.

I perioden som fulgte skrev Miyamoto Musahsi sine kjente tekster på strategi, hyoho’sanju’go, hyoho’shijuni’kajo og go’rin’no’sho, i tillegg til dokko’do for hans død rundt 1645.

Miyamoto Musashi er også kreditert med å ha utformet to sverds fektekunsten kjent som hyoho’niten’ichi’ryu.

Mindre kjent er hans egenskaper som kunstner og kalligrafer, som han mestret ved å produsere malerier og kalligrafer av god kvalitet.

Han var også kjent under navnene, Shinmen Takezo, Miyamoto Musashi, og Bennosuke Miyamoto.

Be Sociable, Share!

Legg igjen en kommentar